Eikenprocessierups bestreden op Golfbaan Hitland
Op enkele bomen op Golfbaan Hitland is de eikenprocessierups actief.
In de maanden mei, juni en juli kunnen op eikenbomen behaarde rupsen worden aangetroffen, ook wel eikenprocessierupsen genoemd. De rupsen zijn te herkennen aan hun "haren". Op enkele plaatsen op Golfbaan Hitland zijn er nestjes waargenomen, maar ze vliegen nog niet uit. Vermijd iedere aanraking met de rups!
De bomen waarin we tot nu toe eikenprocessierups of nesten daarvan hebben aangetroffen worden binnenkort gemerkt met een rood-wit lint. Als je in contact komt met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Wij adviseren iedereen dan ook om uit de buurt van bomen te blijven waarin de rupsen zitten.
Wij worden begeleid door Nationale Bomenbank (NBB), die monitoring en bestrijding van de eikenprocessierups verzorgt. De rupsen zijn inmiddels bestreden.
Let op: Momenteel heerst in het land ook veel spinselmot in de volgende bomen: wilg, kardinaalsmuts, vogelkers en de meidoorn. Ook op golfbaan Hitland hebben wij deze bomensoorten. Voor een leek heeft de spinselmot iets weg van de eikenprocessierups, maar is het zeker niet.
In de bijgaande info kunnen jullie het verschil tussen de spinselmot en de eikenprocessierups zien. Meer informatie
Extra Local Rule
Mocht je golfbal onder een eikenboom terecht komen, kijk dan eerst goed of de boom gemerkt is en / of je rupsen of nesten in de boom ziet. Let wel: het kan voorkomen, dat we een aangetaste boom nog niet hebben gezien of hebben gemerkt (geef dit dan even door aan de marshal of bij de receptie). Neem verder het zekere voor het onzekere en pak je golfbal op en drop die op veilige afstand van een mogelijk besmette eikenboom.
Local Rule: "Waar processierupsen op de baan gevaar kunnen opleveren, mag de speler, als de bal niet in een hindernis ligt, die belemmering zonder straf ontwijken volgens regel 16.1. Bij het ontwijken van de belemmering, moet de speler een bal droppen (16.1b en 16.1c) binnen één clublengte van, of plaatsen (16.1d) op, het dichtstbijzijnde punt niet dichter bij de hole, waar de processierupsen geen gevaar opleveren." (Bron: NGF)
Wat te doen bij huidirritatie door eikenprocessierups
- Niet krabben of wrijven;
- Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kledingroller;
- Spoel de huis en/of ogen goed met lauw water;
- Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60 graden;
- Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus.
Bron: Rode Kruis