Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Nieuwsartikel

World Handicap System: alle handige info op een rij

World Handicap System: alle handige info op een rij

Met ingang van 1 maart 2021 is het nieuwe World Handicap System (WHS) gelanceerd.

Wereldwijd bestonden er 6 verschillende handicapsystemen die op verschillende wijze handicaps van spelers berekenen. Het doel van een handicap is dat deze de speelsterkte van de speler weergeeft. Om te zorgen dat dit overal ter wereld met dezelfde systematiek gebeurt, is het initiatief genomen om het World Handicap System (WHS) te lanceren met ingang van 1 maart 2021. In dit nieuwsbericht vertellen we je de belangrijkste wetenswaardigheden.

Nieuwe handicaptabellen

Vanwege de invoering van het WHS ontvangen alle golfbanen in Nederland nieuwe handicapslagentabellen. De nieuwe tabellen voor Golfbaan Hitland vind je op deze pagina en gelden vanaf 1 maart 2021.

Belangrijkste wetenswaardigheden over het WHS

  1. In de praktijk verandert er weinig. Na de invoering van het WHS kun je net als nu met vrienden een qualifying ronde spelen en de score in Golf.NL app invoeren. Je hoeft niet exact te weten hoe de WHS-handicapberekening werkt, want de app zal je nieuwe WHS-handicap berekenen.
  2. Iedere golfer krijgt een nieuwe handicap. Bij veel spelers zal de eerste WHS-handicap hoger zijn dan de laatste EGA-handicap. Vanaf 4 januari 2021 zie je op je digitale NGF-pas in de app GOLF.NL je te verwachten WHS-handicap.
  3. Zorg voor minimaal 9 qualifying scores in de Golf.NL app (of bij de baan/club waar je jouw handicap laat registreren). Je WHS-handicap wordt namelijk bepaald door het gemiddelde te berekenen van de 8 beste scores van je laatste 20 ronden (of minder).
  4. Eén ding wordt wel anders: Als je na de ronde je score invoert, dan laat de Golf.NL app zien wat je provisionele handicap is. Dat is in 90 procent van de gevallen ook je nieuwe handicap. Maar pas de volgende ochtend toont de app je definitieve nieuwe handicap, omdat er ‘s nacht een handicapcorrectie wordt uitgevoerd – dat heet de PCC. Er wordt dan gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld.

Dit is alle informatie over het WHS in een notendop. Wil je meer informatie over het WHS en je er verder in verdiepen, kijk dan op de website van de NGF. Een overzicht van de belangrijkste WHS-termen vind je ook op de website van de NGF.

De transitie van EGA naar WHS

De transitie van het huidige EGA-handicapsysteem naar het WHS gaat op korte termijn starten. Wij informeren je graag over de 3 fases.

Fase 1: 16 december 2020 – 4 januari 2021

In deze periode worden geen qualifying scores verwerkt en kunnen ook geen andere handicapaanpassingen worden doorgevoerd. Na 4 januari worden de ingevoerde scorekaarten chronologisch verwerkt. NB: Scores van vóór 16 december, die niet vóór 16 december zijn ingevoerd, zullen op geen enkel moment meer kunnen worden verwerkt, ook niet met terugwerkende kracht vanaf 4 januari 2021.

Fase 2: 4 januari – 1 maart 2021

In deze periode is de EGA handicap leidend, maar draait de WHS-handicap op de achtergrond al mee. Beide handicaps zijn nu zichtbaar op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores verwerkt voor zowel de EGA- als de WHS-handicap. Bij “Mijn spel” kun je in de Golf.NL app ook zien op welke 20 scores je WHS handicap gebaseerd is.

Fase 3: 1 maart 2021: Het WHS is actief (en leidend)

Met ingang van 1 maart is het WHS leidend. Op 1 maart verdwijnt de oude EGA-handicap en is deze ook niet meer zichtbaar op de digitale pas. Overal verschijnt nu alleen de WHS-handicap. M.i.v. 1 maart gaan ook nieuwe baanhandicaptabellen gelden.