Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Speel golf, kijk om je heen en geniet!

Baanoverzicht

Tijdens je golfronde op Hitland ben je omgeven door natuurschoon. Van tientallen verschillende boomsoorten, diverse vijvers en mooie waterpartijen tot een eilandje dat speciaal is ingericht voor vogels. Over dieren gesproken: ook op dat gebied kun je je ogen uitkijken. Jaarlijks worden er bij de vogeltelling meer dan 60 vogelsoorten gespot op de baan. Blader hieronder door alle holes van de 18 holes baan heen, met als extra daarbij de vogels die je per hole tegen kunt komen.

Hole 1

Een par 4, met een dogleg naar rechts. Begin je golfronde op hole 1 en vergeet vooral niet om je heen te kijken naar de vogels die je tegen kunt komen. Drie veelvoorkomende soorten zijn:

Drie veelvoorkomende soorten vogels op deze hole zijn:

Meerkoet

Zie je een zwarte vogel met een “wit plankje voor de kop”, dan is dat onmiskenbaar de meerkoet. Je ziet ze meestal in het water, of wanneer ze achter elkaar aanrennen.

Waterhoen

Kleiner en kleuriger dan de meerkoet: de waterhoen. Kenmerkend door zijn rode snavel met een geel puntje en langs de flank een witte streep.

Fuut

Deze grijsbruine zwemvogel zie je meestal wanneer ze zich plat voortbewegen door het water, op zoek naar visjes. De fuut heeft een bruinzwarte kop met langere kopveren en pluimen. Die ‘sierveren’ verdwijnen overigens in de winter.

Hole 2

Een lange par 5, met onderweg wat bosschages en rietkragen. En daarin kun je spotten:

Kleine karekiet

Een egaal bruin, slank vogeltje. In broedtijd (ca april-sept) zingt hij luidkeels vanuit de rietkraag iets dat lijkt op “ka-re-kiet”. Het nestje wordt vakkundig aan de rietstengels bevestigd.

Rietzanger

Nog meer gezang vanuit het riet: de Rietzanger is het neefje van de karekiet en heeft iets meer tekeningen op de rug plus een bleke wenkbrauwstreep. 

Tjiftjaf

De tjiftjaf zingt – net als de karekiet – ook zijn eigen naam en je spot hem vooral bij bosschages. De tjiftjaf is een klein vogeltje, en met name te herkennen aan zijn donkere pootjes.

Fitis

De fitis lijkt op de karekiet, maar heeft een duidelijke gele verenborst en ook gele pootjes. Hij zingt een vrolijk melodietjes, meestal vanuit zijn plekje in de bosschages.

Hole 3

Een par 4 hole met een kleine dogleg naar links, over een smalle strook water.

Ooievaar

Wie kent hem niet: de iconische ooievaar. Onderweg naar hole 3 loop je langs een ooievaarsbroedpaal. Kijk voordat je afslaat even of je er toevallig eentje ziet broeden. 

Blauwe reiger

De overwegend grijs gekleurde reiger staat vaak roerloos aan de waterkant, op jacht naar kleine prooidieren: vissen, kikkers of zelfs muizen. 

Aalscholver

Een veel gespotte vogel in deze regio: de aalscholver. Ze zijn te herkennen aan de bijna volledig zwarte kleur, wit/gele wangen en de haakvormige puntsnavel.

Hole 4

Op de eerste lus (hole 1-9) is hole 4 de eerste par 3 hole die je tegenkomt. En op die hole zie je – met name in de zomermaanden – veel kleine, donkere vogeltjes voorbij schieten: zwaluwen. 

Boerenzwaluw

Te herkennen aan zijn zwarte vleugels met een donkerblauwe glans over z’n rug, witte buik en borst, donkerrood/bruin gezicht en een lange, dunne ‘gevorkte’ staart.

Huiszwaluw

De huiszwaluw heeft ook zwarte vleugels, maar een witte buik en onderrug. Bij het vliegen zie je ze wel eens ‘glijpauzes’ (oftewel een duik) nemen.

Gierzwaluw 

Deze zwaluw is geheel donkergrijs-bruin en heeft een groter lichaam dan de andere zwaluwen. Kenmerkend is dat hij vliegt in een half maanvormend silhouet (hij slaapt zelfs zo, in de lucht!).

Hole 5

Bij deze hole sla je af over een kleine waterpartij, en via een bruggetje bereik je de fairway. Kenmerkend op deze hole: de duif.

Houtduif

Een veelvoorkomende duif, herkenbaar aan zijn grijsblauwe kleur met een witte vlek in de hals. Hij foerageert graag in akkers en weilanden, en die vind je rechts naast hole 5.

Turkse Tortel

De Tortel is kleiner en slanker dan de houtduif. Hij is bleek grijs van kleur en heeft een soort zwart halsbandje. De staart eindigt vaak in een witte band.

Holenduif 

Een toepasselijke naam, maar tóch zul je deze duif niet vaak spotten op de golfbaan: hij komt namelijk geringer voor in Nederland. Ter herkennen aan zijn grijze kleur en groene vlek in de hals. 

Hole 6

Op deze lange, uitgestrekte par 4 hole kom je misschien wel één van de vogels uit ‘de lijsterfamilie’ tegen. De lijsters vormen een grote familie van uiteenlopende kleine en middelgrote vogels. 

Merel

Het mannetje is geheel zwart, met een oranje-gele snavel. Meestal is het bruingekleurde vrouwtje er vlak bij in de buurt te vinden. Je ziet ze veel samen scharrelen over de grond. 

Zanglijster

Deze vogel heeft een bruine rug en een ivoor-gele buik met zwart vlekkenpatroon. Hij doet zijn naam eer aan, want hij zingt graag luidkeels waarbij hij zijn frase wel 3-4 keer herhaalt. 

Roodborst

De naam zegt het al: dit vogeltje heeft een opvallend rode borst. Hoog op de pootjes scharrelt hij graag over de grond, waarbij hij heel snel heen en weer wipt.

Hole 7

Wederom een par 3 hole. Bij de afslag van hole 7 zie je links een vijver, waar je altijd wel één of meerdere eenden kunt spotten. 

Wilde eend

Deze eend zie je verreweg het meeste in Nederland: het mannetje is grijsbruin met een paarse borst, witte halsband en groene kop. Het vrouwtje is donkerbruin en heeft een echte schutkleur.

Kuifeend

Dit is een middelgrote duikeend met een opvallende verschijning, die vooral opvalt door de kuif achter het hoofd. De snavel is grijs/lichtblauw. 

Krakeend

De krakeend is iets kleiner dan de wilde eend. Het mannetje heeft een zwart achterlijf, grijze borst en fraai getekende rugstrepen. Bij het vrouwtje is de zijkant v/d snavel oranje. 

Hole 8

Een lange par 5 hole met een kleine dogleg naar rechts, vlak na de teebox. Kijk op deze hole goed om je heen, want deze hole staat in het teken van kleurrijke vogels!

Koekoek

Langs de bosranden hoor je soms de “koek-koek”. Hij heeft spitse vleugels, een lange staart en zit vaak op een open plek met afhangende vleugels en nauwelijks zichtbare pootjes.

Blauwborst

Uit dezelfde familie als de roodborst, alleen een stuk minder bekend. In het voorjaar heeft hij een blauwe keel/borst, in het winter vervaagt de kleur enigszins. Je spot hem in de zomer in het riet.

Fazant

Een veel geziene gast op de golfbaan: de fazant. Het mannetje heeft een rood gezicht, groene hals, roodbruine borst en een lange bruine staart. Het vrouwtje is iets kleiner en helemaal bruin. 

Hole 9

De laatste hole van de eerste lus: een par 3 hole waarbij je over een grote vijver heen mag slaan. In het riet en de bosschages om hole 9 heen zie je een selectie van kleine vogels.

Vink

De vink is een echte zangvogel. Je herkent het mannetje aan een roestbruine borst, grijze kruin/nek en zwart-witte vleugel. Het vrouwtje is meer grijsachtig van kleur met een beige buik. 

Ringmus

Familie van de huismus: de ringmus. Deze mus heeft een kastanjebruine kruin en een witte wang met een zwarte vlek. Hij is circa 14cm groot, een slag kleiner dan de huismus.

Rietgors

Dit vogeltje is goed te herkennen aan een zwarte kop, witte halsband en een zwart befje. Zijn rug is bruin gestreept. De rietgors broedt met name in rietkragen.

Hole 10

De eerste hole van onze blauwe lus: hole 10. Een par 4 hole met een kleine dogleg naar rechts en met naast en voor de green een waterpartij.

In de hoge bomen aan de rechterkant voorbij de vijver tussen hole 10 en hole 18 kun je een specht spotten. Van een zestal spechtensoorten in Nederland kun je er op Hitland 2 waarnemen.

Groene specht

Een olijfgroene vogel met gestippelde uiteinden aan zijn vleugels. Zijn nek en kruin kleuren deels helderrood. Hij vliegt in een sierlijke, golvende lijn. 

Grote bonte specht

Opvallend door zijn zwartbonte rug en helderrode met witte buik. Zijn kopje heeft een zwarte kruin en nek, maar een wit voorhoofd. Ook deze specht vliegt in een golvende lijn van boom naar boom.

Hole 11

Een rechte par 3 hole met diverse bunkers, bomen en waterpartijen. 

Op het gebied van vogels zijn de mezen en het winterkoninkje kenmerkend op deze hole. 

Winterkoning 

De winterkoning is op Hitland overal in lage struiken te horen. Met zijn 9cm grootte is dit één van de kleinste vogeltjes. Hij is bruin van kleur en zijn korte staartje staat vaak loodrecht overeind. 

Pimpelmees

Net als de koolmees een veelvoorkomend vogeltje. Te onderscheiden van de koolmees door zijn lichtblauwe kruin, donkerblauwe halsband en helderblauwe vleugels. 

Koolmees

Een veelvoorkomende vogel in Nederland, ook in tuinen. De koolmees heeft een zwarte kop, witte wangen en een beige/gele buik. Zijn zang is zeer gevarieerd.

Hole 12

Met stroke index 1 is deze hole als ‘uitdagendste’ hole geïndexeerd op Hitland. En let ook nog goed op je tas, want de vogels op deze hole hebben het kunstje aangeleerd om je rits te kunnen openen. 

Gaai

Een opvallende, bontgekleurde vogel. Beige van kleur met een witte onderrug en zwarte staart. Kenmerkend is de kaneelbruine nek en felblauwe vlek op de vleugels.

Kauw

De kauw heeft een zwarte rug, antracietgrijze buik en helder blauwgrijze ogen. Hij leeft in groepsverband en broedt vaak in holle bomen en schoorstenen. 

Ekster

Te herkennen aan zijn lange zwarte staart, witte buik en schouderpartij en zwarte kop. Wanneer de zon op zijn vleugels schijnt, dan krijgen deze een groenblauwe gloed.

Hole 13

Een lange, relatief smalle par 5 hole. Wanneer je van hole 12 naar hole 13 wandelt dan zie je links in de vijver een eilandje, dit noemen wij ‘het vogeleiland’. De volgende soorten leven daar graag, en de visdief (sternsoort) heeft dit zelfs als broedplaats uitgekozen.

Kokmeeuw

Een vaak geziene meeuw, niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Kenmerkend zijn de rode snavel en poten. De vleugels en bovenkant van zijn rug zijn grijs. Opvallend is dat zijn kop gedeeltelijk zwart kleurt in de broedtijd, daarna kleurt hij weer wit met alleen een zwart vlekje. 

Visdief

Een slanke, witte vogel met een zwarte kruin en achterhoofd. Zijn snavel is rood en heeft een zwart puntje. De bovenkant van zijn vleugels en rug zijn lichtgrijs. De naam zegt het al: deze vogel eet graag visjes. Meerdere visdieven hebben een nest gebouwd op het vogeleiland.

Hole 14

Een par 4 hole die op het eerste gezicht misschien minder lastig lijkt dan hij daadwerkelijk is. Met stroke index 3 is dit toch een uitdagende hole. 

Grauwe gans

Een forse gans met een oranjeroze snavel en poten. Zijn rug is grijsbruin en zijn buik is wit. Leuk weetje: dit is de voorouder van onze witte ‘Boerengans’.

Grote Canadese gans

Dit is de grootste gans die je kunt spotten op Hitland. Zijn kop en lange hals zijn zwart, met een witte kinband. Ed borst is beige, rug grijs en onderbuik wit. 

Nijlgans 

Kenmerkend voor de nijlgans is een donkerbruine vlek rond de ogen. Verder is hij geelbruin/beige van kleur, en zijn de vleugels zwart-wit gekleurd. 

Hole 15

Een korte par 3 hole, met mooi weids uitzicht over het omliggende recreatiegebied Park Hitland. Op deze hole kun je roofvogels en uilen waarnemen. 

Torenvalk 

De meest bekende valk in West-Europa. Zijn kop is grijs, rug roestbruin en gespikkeld. Op jacht hangt hij vaak ‘biddend’ (stil) in de lucht, of je ziet hem op een paal zitten om de omgeving te scannen. 

Steenuil

Een prachtige uil: bruingrijs van kleur met witte vlekjes, witte wenkbrauwstrepen en felgele ogen. Hij is ongeveer 20cm groot en nestelt zich graag in knotwilgen of schuren. 

Buizerd

Een stevige roofvogel met brede vleugels en middellange staart. Hij kleurt overwegend donkerbruin, met veel variatie in de tinten wit en zwart. Zweeft vaak hoog in de lucht op zoek naar een prooi. 


Hole 16

Wederom een par 5 hole, dit keer met een dogleg naar rechts en stroke index 13. Ook op deze hole heb je mooi uitzicht over recreatiegebied Park Hitland. Kenmerkend zijn de weidevogels.

Scholekster

Een zwartbonte vogel met een lange rode snavel en rode poten. Hij maakt een luidruchtig ‘piet-piet-piet’ geluid. Hij broedt graag op een open, vlak terrein. 

Kievit 

Een weidevogel met een donkergroen glanzende rug, witte buik en zwarte kop met een lange kuif en een witte wang. Aan de typische roep heeft hij zijn naam te danken. 

Grutto

Een weidevogel uit de snippen- en strandloper familie. Een bruine vogel, met in de zomer een oranjebruine kop. Hij heeft een lange, rechte snavel. 

Hole 17

De een-na-laatste hole is een par 4 met stroke index 11. Kenmerkend hier zijn de kleine weidevogels, waar je meerdere soorten van tegen kunt komen. 

Veldleeuwerik 

Een bruinachtige vogel met een gestreepte beige borst en crème witte buik. De kruinveren zijn soms opgezet tot een kleine kuif. Hij zingt vaak hoog in de lucht al fladderend zijn lied.

Spreeuw

Een veelvoorkomende vogel, die je misschien ook wel herkent aan het in groepsverband als een wolk overvliegen. Qua zang staat de spreeuw bekend als een grote imitator. 

Witte kwikstaart

Een zwart-wit en slank vogeltje dat continu met zijn staart wipt. Zijn rug is grijs en buikje wit. Hij jaagt rondrennend op de grond naar insecten. 

Hole 18

Een karakteristieke par 4 hole met uitzicht op de vijver met fontein en daarachter het terras van HIT eten & drinken. In de vijver kun je het hele jaar door zwanen waarnemen, met soms een bijzondere variant!

Knobbelzwaan 

De meest bekende zwaan die je overal in Nederland regelmatig ziet: wit lijf, rode snavel met zwarte knobbel. Hij leeft voornamelijk van waterplanten, maar eet ook gras. Met zijn 10-12kg behoren ze tot de zwaarst vliegende dieren.

Zwarte zwaan

Heel soms wordt er een zwarte zwaan gezien op Hitland. Hij is volledig zwart, maar heeft een rode snavel. De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals: meer dan half zo lang als de totale lichaamslengte. 

Alle faciliteiten op één locatie

Alle faciliteiten op één locatie

Golfpark Hitland is een openbare en complete golfaccommodatie met diverse faciliteiten. Gewoon gezellig en gastvrij: iedereen is welkom bij Hitland.

Meer informatie